Skip to main content

SVH Meesterijsbereiders verdiepen zich in wedstrijdopdracht voor 2024

‘Perenijs is een hele uitdaging’

Een dertiental SVH Meesterijsbereiders heeft op 2 oktober de appel- en perengaard De Olmenhorst in Lisserbroek bezocht. Ze bereidden zich zo voor op de vakwedstrijden De Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie op 11 maart 2024.
“We zijn als SVH Meesterijsbereiders op verschillende manieren betrokken bij de ijsvakwedstrijden: als jurylid, wedstrijdbegeleider of als deelnemer. Daarom wilden we ons verdiepen in de wedstrijdopdracht voor 2024: demi-perenijs”, vertelt Gildevoorzitter en SVH Meesterijsbereider Luc Blok van ijssalon Luciano in Wassenaar.

Bekijk hier de YouTube video ⇒

Zestig rassen
Dat deden ze bij de teler van De Olmenhorst waar de SVH Meesterijsbereiders uitleg over de verschillende Nederlandse perenrassen in de gaard kregen. Er volgde een rondleiding en er werden zes soorten geproefd. Blok: “Er zit veel verschil in perenrassen. Wist je dat er zo zestig rassen in ons land zijn?”

Iedere deelnemer aan de ijswedstrijden mag zelf weten welke peer hij gaat gebruiken. Blok heeft wel tips: “Zorg dat je een peer gebruikt die goed rijp is. Het is lastig om een goede perensmaak aan je ijs mee te geven: peer heeft van zichzelf een vrij vlakke smaak.” Hij adviseert daarom een bereiding los te laten op het product zoals poffen of inkoken.

Uitdaging
Al met al is de opdracht om demi-perenijs van sorbet- of sherbetijs met een deel zuivel te maken dus een hele uitdaging. Dat ondervonden de meesters zelf ook want ze hadden niet alleen hun eigen perenijs meegebracht maar de opgedane kennis werd ook ter plekke in de praktijk gebracht.

De aanwezige titeldragers gingen aan de slag met het bereiden van demi-perenijs. In een soort mini-competitie eindigden Caroline Kooij (IJssalon De Hoop, Blaricum) en Blok op de eerste plaats.

De vakwedstrijden om de Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie vinden op 11 maart 2024 plaats tijdens de Dag van het Ambacht op Next Level in Gorinchem. Binnenkort maakt de wedstrijdorganisatie (het IJscentrum) meer bekend over de start van de inschrijvingen.